7 Onderhandelingstips voor ZZP’ers
Onderhandelingsvaardigheden zijn belangrijk voor grote én kleine ondernemers. Het beste onderhandelingsresultaat wordt bereikt wanneer alle partijen het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd is en dat zij tevreden zijn met de uitkomst. Goede onderhandelingsvaardigheden helpen om je netwerk te laten groeien, solide relaties op te bouwen met klanten en leveranciers en ze creëren nieuwe zakelijke kansen. Maar vaak laten ZZP’ers zich hinderen door een misplaatst ‘Calimero’- gevoel. Size doesn’t always matter, dus daarom: 7 tips waarmee elke ZZp’er een goede onderhandelaar kan zijn.
Ken je belangrijkste doelen
Het is belangrijk dat je weet wát je wilt bereiken; dat voorkomt dat je tijdens het onderhandelingstraject de focus verliest. Maak dus allereerst een overzicht van je doelen en zet ze in volgorde van belangrijkheid.
Bereid je voor
Doe vooraf onderzoek en bereid je voor. Je zult zien dat je met meer overtuiging kunt reageren en argumenteren als je alle feiten op een rij hebt.
Wat ben je bereid op te geven?
Je kunt niet in alles ‘je zin krijgen’. Dus bedenk vooraf op welke punten je flexibel wilt zijn en waar je bereid bent om concessies te doen.
Weet wanneer je moet stoppen
Wat is er erger dan geen deal doen? Juist: een deal doen waar je achteraf niet gelukkig mee bent. Bedenk dus vooraf tot hoever je wilt gaan en maak dat je bereid bent om de onderhandeling stop te zetten als niet aan je basisvoorwaarden voldaan kan worden. Als de andere partij niet in staat of bereid is een deal te maken die voor jullie beiden tot tevredenheid leidt, ga dan op zoek naar een andere potentiële partij.
Ken je gesprekspartner
Het helpt als je weet waar de belangen liggen van je gespreskpartner. Dat helpt je in je voorbereiding én het maakt dat je effctiever op de voorstellen van de tegenpartij kunt reageren.
Weet welk onderhandelingsresultaat voor beide partijen kan werken
Als je weet wat jij en je gesprekspartner gemeenschappelijk hebben, dan kun je je voorstellen hierop afstemmen.
Ken je sterke punten
Wees je bewust van de sterke punten van jouw bedrijf en jezelf als ZZP’er. Bedenk waar jouw (persoonlijke) toegevoegde waarde zit en zet deze in tijdens het onderhandelingsproces.
Heb jij ook tips die goed werken voor ZZP’ers? Ik hoor graag van je. Laat het me weten via marjan@sharingcuriosity.com
Bron: ‘Goldman Sachs 10,000 Small Businesses program curriculum’.