Hoe afscheid nemen nieuwe energie oplevert
In een van haar recente posts vertelt Angela Ahrendts (en nu hoor ik je denken "Angela wie?") over voorgenomen haar vertrek bij een organisatie waar ze acht jaar gewerkt heeft. Na een eerste reflex van angst en weerstand,leidt dit uiteindelijk tot een boost aan nieuwe energie bij medewerkers en de bereidheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Voor mij was dit heel inspirerend om te lezen en ik deel het daarom graag met je.
Wie is Angela Ahrendts?
Angela Ahrendts werd bekend door haar benoeming tot CEO bij het oerdegelijke Engelse Burberry. In 2006 verklaarde iedereen haar voor gek omdat ze bij deze organisatie aan de slag ging. Nu, acht jaar later, wordt ze de hemel in geprezen omdat ze erin geslaagd is het toen ingeslapen Burberry een indrukwekkende transformatie door te laten maken. Vorige maand kondigde ze haar vertrek aan: ze wordt verantwoordelijk voor de wereldwijde retailactiviteiten van Apple. In reactie op het nieuws daalde de koers van Burberry prompt met ruim 6%. Vanessa Friedman van de Financial Times zegt hierover: "The tech world... is getting more feminine. Next to Sheryl Sandberg and Marissa Mayer, there is now Angela Ahrendts. A clever hire by Apple making the brand more genderfriendly". Kortom: een vrouw dus om rekening mee te houden.
Afscheid
Bij verschillende gelegenheden sprak Ahrendts al over waarden die volgens haar kenmerkend zijn voor de Burberry-organisatie en die nu maken dat medewerkers zo goed reageren op haar voorgenomen vertrek: "Vaak worden management transities beleefd met gevoelens van angst of achterdocht. Maar dat is zó onnodig! Een wisseling van management is een vanzelfsprekend onderdeel van gezonde, natuurlijke organisatie. Daarom is successieplanning en alles erom heen ook één van de grootste verantwoordelijkheden van een leider. Dus, als het tijd is om een organisatie te verlaten, zorg dan dat je medewerkers hierop zijn voorbereid zodat ze in staat zijn op de kansen die dit vertrek met zich meebrengt te pákken".
Cadeau
Sterker nog: indien je in staat bent om je verantwoordelijkheden op een goede manier aan je team over te dragen, dan is een goed transitieproces in feite het beste cadeau dat je aan de organisatie kunt geven. Niet jouw afscheid staat dan centraal, maar de creatie van nieuwe kansen en ontwikkelingen komen daarvoor in de plaats. How great is that?
Realisme
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Uiteraard hebben ze bij Burberry ook een paniekaanval gevoeld toen deze successvolle vrouw bekend maakte dat het tijd was voor iets anders. Maar wat ik bijzonder vind aan het verhaal dat ze er echt in lijkt te slagen om haar medewerkers het gevoel te geven dat ze door de basis die ze samen gecreëerd hebben de organisatie op dezelfde succesvolle wijze verder te kunnen zetten. Oók zonder haar. En dat vind ik mooi. Het is gemakkelijk om te zeggen dat je vindt dat iedereen vervangbaar is. Het is de kunst om dat gevoel bij te team echt te laten landen en de zaken dan in alle rust los te kunnen laten.
Social Value
Zelf zegt Ahrendts daarover: "Great companies add great social value - and the larger the company, the larger the obligation. Burberry streeft ernaar om hun creatieve denkcultuur te delen met anderen - zowel met individuen als met de meer brede communities waar mensen leven en werken. Hierdoor geven medewerkers invulling aan zaken zoals 'eigen verantwoordelijkheid' en 'dingen delen'.En dat vind ik een mooie gedachte. Bij Sharing Curiosity willen we, klein als we zijn, genereus zijn in het delen van onze kennis, ervaring en netwerken. Vanaf vandaag noem ik dat onze social value. Mooi hè?