Toezicht: het gaat om integriteit en kwaliteit en niet om kwantiteit
Tekort
Afgelopen week stond er een artikel in het Financieele Dagblad over de mogelijke gevolgen van de beperkingen van het aantal commissariaten. Men vreest dat het voor de (semi-) publieke sector een probleem wordt om goede commissarissen te vinden. In de nieuwe regelgeving mag een commissaris maximaal 5 commissariaten aanvaarden waarbij een voorzittersrol voor twee posities telt.
Afweging
De redenering luidt dat huidige commissarissen hun portefeuilles moeten verkleinen en dat men bij de afweging de voorkeur zal geven aan prestigieuze, goedbetaalde functies in de private sector. Hiermee zou een tekort dreigen voor publieke en charitatieve organisaties.
Integer?
De vraag is volgens mij of het erg is om die man of vrouw die geld belangrijker vindt dan het houden van toezicht gedreven vanuit oprechte waarden en overtuigingen niet in je raad van commissarissen te hebben. Ik denk van niet. Ik zie liever dat een commissaris waarde toevoegt aan een organisatie in plaats van die hij of zij bezig is met het managen van zijn persoonlijke imago en ‘commissariatenportefeuille’.
Kwaliteit
En dan nog iets: we gaan er wel heel gemakkelijk van uit dat voormalig directeuren en andere ‘hot shots’ uit het bedrijfsleven automatisch geschikte toezichthouders zijn in de publieke sector. In mijn overtuiging heeft een goede toezichthouder een andere set vaardigheden en competenties nodig dan die (standaard) aanwezig zijn in een gemiddeld bestuurs- of directieprofiel. En daar wordt in het artikel met geen woord over gerept.
Nieuw elan
Als je niet verder kijkt dan de wereld van gisteren, dan begrijp ik dat dit noodsignaal afgegeven wordt. Maar als je kijkt naar de wereld van vandaag en morgen dan is dat beslist overdreven. De roep om een nieuw elan in de wereld van het toezicht wordt steeds vaker gehoord. Men zoekt naar deskundige professionals die nog actief zijn in het arbeidsproces en die vanuit een maatschappelijk engagement een toezichtsfunctie willen uitoefenen. In mijn netwerk ken ik gekwalificeerde én gemotiveerde mensen die hun talent en ervaring gráág willen inzetten voor de publieke zaak.
Inkoppertje
Het is dus geen kwestie van een tekort aan geschikte kandidaten maar een van bereidheid om deze nieuwe groep toezichthouders te willen zien en uit te nodigen. Door een toevoeging van dit nieuwe type toezichthouder aan bestaande raden van commissarissen worden deze door een grotere diversiteit ook sterker en wordt de waarde van het totale toezicht vergroot. Klinkt als een inkoppertje.